Laat je cv spreken

Jouw cv is hét visitekaartje waar een recruiter naar kijkt als je solliciteert. Je cv maken is niet altijd makkelijk, want wat zet je erop? Hoe uitgebreid moet je zijn en hoe zorg je ervoor dat het interessant genoeg is om naar te kijken? Met een vrij saai Word-document van 3 pagina’s dat een opsomming van je werkervaring bevat, kom je tegenwoordig in veel branches als starter helaas niet meer weg. Gelukkig is het vrij makkelijk om je cv op te leuken en het voor een recruiter opvallend genoeg te maken om naar te kijken. Hier voor jou een aantal tips om jouw cv mooier en aantrekkelijker te maken.

1. Laat zien wie je bent

Met je foto

Net zoals in je brief, is het in je cv belangrijk dat jouw persoonlijkheid naar voren komt. Ik raad het dan ook altijd aan om een goede foto op je cv te zetten. Zorg ervoor dat je een goede, professionele foto hebt. Op deze foto is het belangrijk dat je er verzorgd uit ziet, dat je recht in de camera kijkt en dat je vriendelijk lacht. Voor meer tips en een instructievideo over je foto kun je klikken op deze link.

Met een quote

Daarnaast kun je een quote op je cv zetten. Dit zegt veel over wie jij bent en waar jij voor staat. Een voorbeeld: “Move out of your comfortzone. You can only grow if you are willing to feel awkward and uncomfortable when you trysomething new. ~ Brian Tracy”.

Met een persoonlijk profiel

Een kort, persoonlijk profiel waarin je zelf kunt bepalen wat je over jezelf kwijt wil. Je kunt een kort verhaaltje (max. 10 zinnen) schrijven waarin je uitlegt waar je voor staat, wat je ervaring is en wat je uit wil dragen. Je kunt ook in steekwoorden je interesses omschrijven.

2. De lay-out

Eén pagina

Het liefst zien recruiters een cv dat niet langer is dan één pagina. Dat betekent allereerst: schrappen! Zorg ervoor dat er geen gaten op je cv staan, maar haal dat supermarktbaantje dat je had op je 15e in de dorpssupermarkt er gerust af. Laat de meest recente werkervaring en stages staan en leg die liever wat uitgebreider uit dan een lijst van 15 banen. Bedenk wat relevant is voor deze functie en zet dat er op. Bewaar de rest van je werkervaring in een verzameldocument, zodat je het er makkelijk bij kunt halen.

Je cv mooi maken

Een mooie en overzichtelijke lay-out kan heel veel doen. Let er wel op bij wat voor organisatie je solliciteert. Is het wat formeler? Ga dan niet aan de slag met bloemetjes of onnodige frutsels. Doe dat trouwens sowieso liever niet. Als je zelf goed bent in het maken van een mooie lay-out, super! Heb je hier geen ervaring mee, besteed het dan uit of bekijk de gratis sjablonen op een website als Canva. Wat ook leuk is om je te realiseren, is dat het gebruik van bepaalde kleuren een effect heeft. Zoals dat de kleur rood vaak staat voor “gevaar”. Neem dit niet al te letterlijk, maar het is wel een dingetje om rekening mee te houden. Voor een overzichtje kun je kijken op deze website.