Competenties onderbouwen doe je zo!

“Ik ben een resultaatgerichte teamplayer die beschikt over analytisch denkvermogen en goede communicatieve vaardigheden”. Dit soort zinnetjes zie ik regelmatig in sollicitatiebrieven en motivaties terug komen. Competenties zijn prachtige woorden en vacatures staan er vol mee, maar een competentie op zich zegt niet zo veel. Waar ik als recruiter en sollicitatiecoach heel blij van word, is als je uitlegt wáárom jij over een bepaalde competentie beschikt. Op die manier krijg ik een veel beter beeld van wie de persoon achter de brief is en wat jij als sollicitant kunt toevoegen aan de organisatie.

Iedereen beschikt over competenties. De definitie van competenties is een erg rekbaar begrip. Volgens Lukken & Schokker (2002) wordt het begrip “competenties” omschreven als: “een vermogen dat kennis-, houdings- en vaardigheidsaspecten omvat, om in concrete taaksituaties een doel te bereiken”. Dus… snap jij het? Ik ook niet. Naar mijn idee is een competentie is een vaardigheid of eigenschap die je nodig hebt om je functie goed uit te kunnen voeren. Dit zijn dus de dingen waar je goed in bent.

Waar veel mensen in onder andere het schrijven van een sollicitatiebrief tegen aan lopen, is dat ze het lastig vinden om hun competenties te onderbouwen. Terwijl een competentie pas écht iets zegt, wanneer je kunt uit leggen waarom een bepaalde competentie bij jou past. Het is op zich niet zo gek dat het lastig is om dit uit te leggen, want een competentie is iets waar je goed in bent. Dat gaat vaak vanzelf en je denkt er niet over na hoe het nou komt dat je er zo goed in bent of in welke situaties je die specifiek toepast. Toch is dit belangrijk zodra je een brief gaat schrijven. Sterker nog, je kunt beter drie competenties héél goed uitleggen, dan een rits van 10 competenties in je brief opnemen.

Gelukkig bestaan er hulpmiddelen om voor jezelf je competenties beter uit te werken. Stel, je hebt een interessante vacature voor je met competenties waarvan jij vindt dat ze bij je passen, zoals “resultaatgericht”, een “doorzetter” en “communicatief vaardig”. Dan kun je gebruik maken van de STAR-methode (Kluijtmans, 2010). Dit is een techniek die ik vrijwel altijd als basis gebruik in mijn gesprekken als recruiter, coach of toen ik zelf sollicitatiebrieven moest schrijven. De methode werkt als volgt:

  1. Situatie: bedenk een situatie waarin jij moest laten zien dat jij over deze competentie beschikt

  2. Taak: wat was het resultaat dat je moest behalen in deze situatie?

  3. Actie: wat heb je concreet gedaan om dit resultaat te behalen?

  4. Resultaat: welk resultaat heeft jouw handelen opgeleverd, welk succes is er behaald?

Door dit toe te passen, bewijs je dat je ook écht over een bepaalde competentie beschikt. Je kunt hiermee een recruiter of organisatie laten zien dat jij de geschikte persoon bent. En het enige dat je hier eigenlijk voor hoeft te doen, is jezelf te laten zien.

Meer weten of hulp nodig? Kijk op het tabblad aanbod wat ik voor je kan betekenen en geef me gerust een belletje!