Kiezen voor jezelf: hoe los je jouw blokkades op?

Ik loop een prachtig pand binnen aan de Herengracht in Amsterdam, inclusief rode loper op de vloer. Het pand ademt de Amsterdamse sfeer, het bestaat al ontzettend lang en ik vraag me meteen af waar het allemaal voor gebruikt is. Eenmaal boven loop ik de ruimte van Jasmijn binnen. De ruimte heeft een relaxte sfeer zo midden in het drukke centrum, met gezellige stoelen en knusse kussens. Jasmijn Labadie is psychodynamisch therapeute en ik heb haar ontmoet toen we allebei als coach aanwezig waren bij een coachnight. Jasmijn en ik hebben een afspraak om te bespreken in welke opzichten we elkaar kunnen versterken. Ik, als startend coach en ondernemer, kijk best op tegen iemand met zo’n titel en ga graag op zo’n uitnodiging in.

Tijdens ons gesprek raak ik zo enthousiast over wat Jasmijn doet en haar visie, dat ik graag een sessie bij haar wil doen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hulpmiddelen die me meer inzicht in mezelf kunnen geven. Sinds het behalen van mijn diploma ben ik stukje bij beetje aan het leren hoe ik keuzes maak vanuit mezelf. Dat heeft er onder andere toe geleid dat ik minder keuzes maak op basis van wat ik denk dat ik moet doen (vanuit overtuigingen en verwachtingen) en veel meer vanuit wat ik, als individu, graag wil doen. Dat dat voor mij effectief is, blijkt alleen al uit het feit dat ik zo snel een eigen bedrijf ben gestart. Ik wil deze visie ook vol overtuiging uitdragen, omdat ik denk dat het veel meer mensen zoveel zou kunnen brengen.

Het niet durven maken van mijn eigen keuzes, is één van de blokkades waar ik lang last van heb gehad. En zo’n blokkade komt ergens vandaan. Jasmijn noemt dit je “glazen plafond”. Toen ze mij uitlegde dat zij mensen helpt om dit te doorbreken, was ik meteen benieuwd. Ik heb namelijk de neiging om te denken dat ik het allemaal toch wel snap en dat ik een verandering in mijn handelen zelf wel kan verzorgen. Een bepaalde “cockyness” die voortkomt uit het overtuigd zijn van mijn eigen rationaliseringsvermogen. Hoewel ik gerust wel weet dat er véél meer is dan dat wat zich in mijn hoofd afspeelt, denk ik toch dat ik het allemaal zelf zou kunnen en moeten aanpakken.

Jasmijn past in haar sessies onder andere hypnotherapie, familieopstellingen en innerlijk kind therapie toe. Ik wist niet precies wat dit allemaal inhoudt, maar toch voelde ik me meteen bij Jasmijn op mijn gemak en ik heb geen seconde getwijfeld of ik dit wel wilde. “We gaan gewoon lekker aan de slag!” zei ze. Ik ging lekker zitten in de stoel, deed mijn ogen dicht en Jasmijn begon tegen me te praten. We hebben het onder andere gehad over welke gebeurtenissen invloed op mij als kind hebben gehad, welke beelden en emoties daarbij horen en hoe ik me gevoeld heb. Daar hoef je absoluut geen “nare” jeugd voor gehad te hebben. Ik kreeg inzicht in waarom ik het zo eng en moeilijk vind om keuzes in mijn eentje te maken. Jasmijn hielp me om dit los te laten en terug te brengen naar waar het vandaan kwam. Op die manier maak je ruimte voor andere, nieuwe emoties. Net als dat wanneer je sport, je lijf sterker wordt en je beter kunt bewegen.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het anno 2017 echt niet meer nodig is om jezelf te belemmeren. We leggen onszelf bizar veel op: alles moet perfect zijn voor de buitenkant. Het zou ons zoveel meer opleveren als we meer aandacht geven aan de binnenkant. De sessie met Jasmijn heeft mij geholpen om het grotere plaatje in kaart te brengen. Voor mij als startend ondernemer en helemaal als coach is het zo belangrijk toe te geven dat ook ik tegen dingen aan loop waar ik hulp bij nodig heb. Op die manier kan ik de mensen die ik help zoveel beter begrijpen. De blokkades die ik heb zijn helemaal niet zo zwaar en ingewikkeld als ze lijken te zijn. Eigenlijk is het heel logisch en is de oplossing aanwezig. Het is wel essentieel dat je 1; durft toe te geven dat je ze hebt en 2; tot de kern durft te gaan om te kijken waar het vandaan komt.

“You are allowed to be both a masterpiece and a work in progress at the same time” – Sophia Bush

Nieuwsgierig worden naar wie Jasmijn is en wat ze doet? www.eclecticmindset.com